Hoe zit het met de inschaling bij meerdere opdrachtgevers in cao-gebied?

Dat er speciale eisen zijn gesteld aan de inschaling als een uitzendkracht start bij een opdrachtgever in hetzelfde cao-gebied als waar de uitzendkracht al werkt, dat wordt vaak over het hoofd gezien. Want hoe zit het nu precies wanneer de uitzendkracht bij verschillende opdrachtgevers in hetzelfde cao-gebied werkzaam is? In sommige gevallen is het zelfs zo dat de uitzendkracht méér salaris zal moeten krijgen dan de vaste medewerkers en dit kan weer voor discussie zorgen met de inlener.

Verschillende loonschalen mogelijk voor dezelfde functie

Binnen diverse cao’s kan een functie in verschillende loonschalen ingedeeld worden. Als een functie door de ene inlener anders ingeschaald kan worden dan door een andere inlener, kan dit effect hebben op het loon waar de uitzendkracht recht op heeft bij een volgende plaatsing.   

Meerdere inleners

Wanneer een uitzendkracht wordt ingeleend door een inlener, tussentijds even weg is en vervolgens terugkeert bij dezelfde inlener, heeft de uitzendkracht recht op minimaal de eerdere inschaling. Dit spreekt voor zich en zal ook geen problemen opleveren.

Stel dat deze uitzendkracht bij inlener A wordt ingeschaald in loonschaal 2 en na een maand ook gaat werken bij inlener B in hetzelfde cao-gebied en in (nagenoeg) dezelfde functie, maar hier wordt de uitzendkracht ingeschaald in loonschaal 3. Vervolgens stopt de uitzendkracht bij inlener A en kan een tijdje later bij inlener A weer aan de slag, terwijl hij ook nog werkt bij inlener B. Moet je bij terugkomst rekening houden met de inschaling bij inlener A of inlener B? Zoals in artikel 16, lid 2c van de uitzend-cao genoemd staat, gaat het om “terugkeer bij dezelfde opdrachtgever”. Dit betekent dus dat je de eerdere inschaling bij inlener A kunt hanteren.

Maar wat doe je wanneer de uitzendkracht naast zijn werk bij inlener A (loonschaal 2) en inlener B (loonschaal 3) ook nog aan het werk gaat bij inlener C in (nagenoeg) dezelfde functie? Ook inlener C valt onder hetzelfde cao-gebied wat betekent dat er rekening gehouden met worden met de eerdere inschalingen. In de uitzend-cao staat in artikel 16, lid 2c “bij een opdrachtgever binnen hetzelfde cao-gebied”. Je moet dus rekening te houden met de eerdere inschalingen. De uitzendkracht is werkzaam is loonschaal 3 bij inlener B en zal dus ook bij inlener C in loonschaal 3 ingeschaald moeten worden.