We zijn er inmiddels wel aan gewend dat oproepkrachten recht hebben op een aanbod van vaste uren, maar toch loopt het niet overal soepel, mede omdat het niet altijd duidelijk is.
Wanneer aanbod vaste uren doen
Als het dienstverband twaalf maanden heeft geduurd én er sprake is van een oproepovereenkomst, dan moet er voor het einde van maand 13 een aanbod vast uren worden gedaan en mag er in het aanbod géén sprake meer zijn van uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting.
Uitzendbeding
Dat is geen criterium voor de oproepovereenkomst, dus mag gewoon in stand blijven, tot en met maximaal 78 gewerkte weken.
Wijziging per 1 juli 2021
Als de werknemer het aanbod vaste uren accepteert, dan is het tot nu toe niet helder wanneer die wijziging in hoort te gaan. Dat wordt gelukkig per 1 juli a.s. duidelijk. De vaste uren (en daarmee ook het niet meer uitsluiten van de loondoorbetalingsverplichting) gaat in op de 1e dag van de 15e maand.
Misverstand over jaarurenmodel
Als er met een werknemer al vaste uren waren afgesproken en er geen sprake is van uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting, dan is er geen oproepovereenkomst en hoeft er in het kader van de WAB dus geen actie ondernomen te worden. Voorwaarde daarvoor is dat de periode waarover de vaste uren zijn gegarandeerd niet over een langere periode dan een maand gaan. Uitzondering daarop is het jaarurenmodel. Als er uren op basis van een jaarurenmodel zijn afgesproken én de loonbetaling gelijkelijk over het jaar wordt verdeeld, dan is er geen sprake van een oproepovereenkomst.
Voorwaarde voor de toepassing van het jaarurenmodel is echter wel dat dit geregeld is in de cao. Helaas is dit tot nu toe niet opgenomen in de cao voor uitzendkrachten, dus zelfs als de cao van de inlener een jaarurenmodel kent, mag dit door uitzendbureaus niet worden toegepast!
Dit artikel is ook gepubliceerd op Flexmarkt