Blog
De kansen van AI voor het ”gewone” flexbedrijf deel 4: Tigris / Maxim
Hans Scheers
12-11-2024
Het gemiddelde uitzend-, detacherings- of werving & selectiebedrijf loopt niet voorop als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. En dat is prima, natuurlijk. Laten we vooral bezig zijn met het van mens-tot-mens vinden en bemiddelen van het beste personeel. AI biedt zeker nieuwe mogelijkheden voor het “gewone” flexbedrijf. In dit deel van zijn serie ‘een kijkje bij’ Tigris/Maxim.
In het eerste artikel in deze serie gaf ik in vogelvlucht een overzicht van de mogelijkheden van AI voor “gewone” flexbedrijven. In de vervolgartikelen is steeds een ander recruitmentsysteem aan de beurt. Hoe zetten zij AI in om het werk van de gebruikers beter, efficiënter en leuker te maken? Wat is hun visie? Hoe gaat AI hun applicatie in de toekomst verder veranderen? In dit artikel aandacht voor Tigris. Of beter: voor Maxim, een spinoff van Tigris die gericht is om het maximale potentieel uit de kandidaat te halen. Ik sprak Maikel Neelen, CTO bij Tigris en founder van Maxim en Marjolein Jonker, marketeer bij Maxim. “Maxim is een digitale assistent die erop gericht is om recruiters te helpen om mensen aan een passende baan te helpen. Maxim is geen man en geen vrouw. Heeft ook niet echt een gezicht, maar is wel persoonlijk in de benadering.”
Maxim
Maxim is een applicatie die te koppelen is aan diverse ATS’en. In de huidige ontwikkelfase is Maxim alleen beschikbaar in Tigris, maar de technologie is zo ontworpen dat in de toekomst meerdere integraties mogelijk zijn. Door middel van een browser-plugin zijn daarin al de eerste stappen gezet. Maxim is ontwikkeld om zowel de recruiter als de kandidaat en de opdrachtgever te ondersteunen en kan met alle partijen communiceren. In principe kan daar elk communicatieplatform voor gebruikt worden (voice, mail, WhatsApp, SMS, … Ook de eigen kandidaten-app van Tigris is een mogelijk platform). Hiervoor maakt het systeem gebruik van een ‘conversational AI’, zoals bijvoorbeeld ChatGPT of Claude.ai. Maxim communiceert zelfstandig met de partijen en geeft het gesprek na verloop van tijd over aan de recruiter.
Op dit moment maken de eerste bureaus gebruik van Maxim. Een aantal ‘launching customers’ ontwikkelen het systeem samen met de ontwikkelaars van Maxim; inmiddels zijn ook de eerste reguliere klanten aangesloten.
Waarom?
Wat is de bestaansreden van Maxim? Maikel: “Bij veel Tigris-klanten zien we dat het potentieel van de kandidaten onvoldoende wordt benut. Onze klanten hebben samen meer dan 600.000 kandidaten in de database staan. Met 60% daarvan is geen recent contact geweest. Dan heb je dus geen zicht op de actuele status van deze kandidaten. Wij zochten een mogelijkheid om de recruiters te helpen om het contact te onderhouden. Met het ontstaan van conversational AI kwamen daar opeens mooie mogelijkheden voor”.
Hij vervolgt: “Tevens kunnen er veel taken van een recruiter uit handen worden genomen zodat de recruiters meer tijd krijgen voor de taken die níet te automatiseren zijn – waar de menselijke factor een essentiële rol speelt. Een voorstelprofielen schrijven van een kandidaat, een vacaturetekst (her)schrijven bijvoorbeeld. Dat soort zaken nemen kostbare tijd in beslag van recruiters die het liefst bezig zijn met het realiseren van de beste matches.”.
Wat kan Maxim?
In grote lijnen kan Maxim:
- Conversaties voeren op grond van vooraf ingestelde criteria. Deze gesprekken worden vastgelegd in het ATS en op enig moment, als de Maxim het antwoord niet weet of als Maxim het ingestelde doel heeft bereikt, wordt het gesprek overgegeven aan de recruiter. In de Saleforce omgeving van Tigris gebeurt dat door middel van een taak voor de recruiter of door het aanmaken van een nieuwe Talent Journey (in andere ATS’en heet dat vaak een Match);
- Vacatureteksten herschrijven;
- Profielteksten van kandidaten schrijven.
Maikel: “Het systeem is echt ‘Software as a Service (SaaS)’. Voor alle klanten zijn de beschikbare flows standaard. Dat wil zeggen dat wij met ons klantenplatform bepalen op welke momenten Maxim in actie komt. Daarbinnen is van alles instelbaar. Denk bijvoorbeeld aan de timing, ‘tone of voice’, bepaalde vereisten voor vacatureteksten, of de gewenste uitkomst van een chat.”
Op dit moment gaat alle focus in de ‘flows’ nog naar de kandidaatervaring en de ondersteuning van de recruiters. Maar in de toekomst kunnen ook flows gemaakt worden die communiceren met de opdrachtgever of de interne collega’s.
De huidige conversatieflow is gebaseerd op het heractiveren van het bestand: is er een bepaalde tijd geen contact geweest met een kandidaat, dan neemt Maxim contact op en vraagt naar beschikbaarheid, huidige status en dergelijke. De gegeven antwoorden worden desgewenst meteen in de database verwerkt. De gevoerde conversatie wordt natuurlijk ook vastgelegd in het ATS en de recruiter krijgt een samenvatting van het gesprek.
Maxim bestaat uit twee modules, die apart afgenomen kunnen worden: de module die conversaties voert met kandidaten en de module die de recruiter ondersteunt bij het interne proces (maken van teksten, automatische acties in het ATS)

Voorbeeld van een mail van Maxim aan een recruiter
Ontdek meer van Experts in Flex – Voor flexbedrijven die vooruit willen
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.