Succesvol samenwerken

Het programma “succesvol samenwerken” neemt twee dagdelen in beslag. De deelnemers krijgen huiswerk als voorbereiding te verrichten.

Ieder maakt vooraf online een Belbin test. Op basis van de zelfperceptie en de input van observatoren (360 graden feedback) worden in dit programma de eigen vaardigheden inzichtelijk. Tevens krijgt het team een teamrapport waarin is opgenomen wie welke taken het beste op zich kan nemen.

In de cursus Succesvol samenwerken ontvangen de deelnemers:

 • Een grondige kennismaking met het Teamrolmodel van Belbin
 • Een degelijke analyse van je eigen voorkeursrollen
 • Onderhoudende oefeningen in het herkennen van de Teamrollen van anderen
 • Het Belbin Magazine
 • Overzichten van de teamrollen

Het ochtendprogramma

 • Welke waarden leven er in de groep?
  Aan de hand van een casus gaat de groep aan de slag om een situatie te beoordelen. Daarbij bepalen eigen denkbeelden en waarden en normen de individuele beoordeling. Omdat men vervolgens gezamenlijk tot één definitieve beoordelingslijst moet komen, op basis van consensus.
 • Het Teamrol Model
  De Belbin methode wordt uitgelegd en de teamrollen toegelicht. We benoemen vervolgend zowel de kernkwaliteiten als de aanvaardbare zwakheden.
 • Teamrolspel
  Om teamrollen makkelijker te leren herkennen doen we een teamrolspel. In subgroepen lossen de deelnemers daarin een soort puzzel op. Daar ontstaat vaak een stukje competitie. Welke groep is het eerste klaar?
 • Met elkaar in gesprek
  De individuele rapporten worden uitgedeeld en toegelicht aan de groep. Er wordt een overzicht getoond van de teamrollen in het team en een teamrapport maakt duidelijk welke teamaspecten je aan ieder teamlid moet toevertrouwen. Dit is een ongedwongen manier om elkaar helder te maken welke vaardigheden het team bezit. Tevens geven we aan waar “aanvaardbare zwakheden” in het team zitten. Bewustwording van de teamdynamiek is de start van verbetering.

Het middagprogramma

 • Samen een huis bouwen
  Deze samenwerkingsopdracht lijkt eenvoudig. De opdracht is echter alleen uit te voeren als ieder bereid is tot samenwerken. Samenwerken is alleen mogelijk als men actief luistert, goed overlegt, goed communiceert en duidelijke afspraken maakt. Men kan de beschikbare informatie over de inhoud van de opdracht namelijk op meerdere manieren interpreteren. Hierover moeten de deelnemers onderling overeenstemming bereiken. De uitkomst wordt geëvalueerd en gekoppeld aan de teamsamenstelling.
 • Evaluatie en afsluiting
  Wilt u een boeiende, leerzame en vooral ook leuke teamactiviteit ondernemen, voor een groep vanaf 9 personen? Dan is “Succesvol samenwerken” uitermate interessant.

Wilt u succesvol(ler) samenwerken?

Neem dan contact op met onze expert Bert Visser, 06 5041 3235

Medenzeggenschap expert Bert Visser